Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline

Setveni koledar - Maria Thun

Za vsak mesec koledarskega leta so označeni setveni dnevi. Ure so navedene po srednjeevropskem času (Basel). Časovna razlika za Slovenijo je približno 15 minut. Setveni koledar upošteva poletni čas!

http://www.ajda-vrzdenec.si/files/image/prakticno/Setveni/jul15.png
 
Prvi stolpec predstavlja datum (navpično vse dneve v mesecu). Dnevi »pobarvani« z zeleno barvo predstavljajo čas za presajanje.

Drugi stolpec
nam pove pred katerim ozvezdjem se nahaja luna.

Tretji stolpec
predstavlja konstalacije planetov: ščip (polna luna- vse suho, delovanje na živce, zelišča imajo večjo moč), mlaj (vsebnost tekočin večja, čas za razstrupljanje) padni vozel, dvižni vozel, padajoči lunin lok  (čas za presajanje, setev), dvigajoči lunin lok (čas za obiranje), največjo in najmanjšo oddaljenost lune od Zemlje, mrk in trigon.

Četrti stolpec
predstavlja element (voda, toplota, zemlja, svetloba)

Peti stolpec
predstavlja ugoden impulz za rastlino in ura (list, plod, korenina, cvet). Rastline, ki so tu navedene, v tem času sejemo, presajamo, okopavamo, oskrbujemo in spravljamo.
 
K plodovkam štejemo vse rastline, ki tvorijo plod v območju semen (fižol, grah, kumarice, buče, leča, koruza, paprika, paradižnik in bučke, vsa ozimna in jara žita, pa tudi jagode, vse sadno drevje in jagodičevje)
 
Korenovke so vse rastline, ki razvijejo plod v območju korenin (korenček, pastinak, redkvica, repa, rdeča pesa, črni koren, zelena, pesa, peteršilj, tudi krompir, česen, čebula)
listnate rastline so vse rastline, katerih listi in stebla, nam služijo kot hrana in ki jih rastline tudi posebno krepko oblikujejo (večinoma vse kapusnice, tudi nadzemna kolerabica in cvetača, listnati peteršilj, radič endivija, motovilec, beluši, sladki komarček…)
 
K cvetnicam štejemo vse rastline pri katerih si želimo bogato in dolgo cvetenje (brokoli, oljnice, cvetice – režemo jih zjutraj…), zelišča nabiramo na dan za cvet
 
V petem stolpcu so s pikicami označeni neugodni dnevi, oziroma čas, ki je neprimeren za kakršno koli delo na vrtu (časi mrkov in vozlov Lune ali planetov, pa tudi drugih negativnih konstalacij).

Šesti stolpec
predstavlja pripombe (verjetnost neviht, viharjev, nevarnost potresov, kritično v prometu, nevarnost vulkanskih izbruhov).

Sedmi stolpec
predstavlja predloge za opravila. Tu lahko zapisujemo naša opravila.
 
Ob vsakem koledarskem mesecu so zapisana posebna, dodatna navodila za dela na vrtu, sadovnjaku, vinogradu…


vir: http://ekovrt.si/blog/setveni-koledar-2015/
     http://www.zazdravje.net/aktualno.asp?novica=1709