Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline

Česen na zalogo

Lupljenje drobnega domačega česna zna biti naporno. In dolgočasno. Ker nimaš srca, da bi ga zavrgel, za seme tudi ne bo, vsak dan sproti pa se ti sploh ne da s tem ukvarjati, je najbolje, da z njim opraviš naenkrat.

Česen olupiš, nasekljaš z nožem ali, v primeru večjih količin, grobo zmelješ v multipraktiku. Daš v kozarec in preliješ z oljem (olivnim ali drugim po izbiri). Z oljem naj bo prekrit ves česen. Zaprt kozarec hraniš v hladilniku za solatni preliv, hitro tržaško ali kaj podobnega.

Enako lahko narediš s stroki, ki začnejo kaliti – tak česen je za prehrano sicer še uporaben, a energija že potuje v ozelenjeni del, strok pa s tem izgublja hranilne vrednosti.


(vir: www.zelemenjava.si)
  • olupljen česen.jpg
    olupljen česen.jpg
  • česen v olju.jpg
    česen v olju.jpg