Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline

Angela - Elca Žibert - kandidatka za Kmetico leta 2015

Na letošnjem izboru za Kmetico leta 2015 je naše društvo zastopala Angela - Elca Žibert.

Angela –Elca Žibert se je rodila leta 1949 na manjši kmetiji v vasi Koreno. To je bila številčna družina saj je štela 12 otrok. Mati in oče sta otroke preživljala z opravili na kmetiji. V osnovno šolo je hodila peš pol ure hoda. Po končani osnovni šoli je ostala doma v pomoč staršem, v veliko pomoč je bila mami, ki je imela v rejništvu otroke, ki niso imeli doma.

Pri 21 letih se je poročila na večjo kmetijo, ki se nahaja na 850 m nadmorske višine v vas Veliki Rakitovec, ki meri 32 ha, od tega 22 ha gozda, kjer je največ iglavcev in 10 ha obdelovalne površine. Od začetka se prideluje na kmetiji mešano, kar je v večini namenjeno za samooskrbo. V zakonu so se rodili trije otroci, dva sinova in hči. Starejši sin je poročen in je z družino mlada moč za nadaljevanje kmetijstva.

Elca je ena izmed ustanovnih članic DPŽ Tuhinjska dolina, v vmesnem obdobju pa je bila en mandat tudi blagajničarka društva. V društvu je preko sodelovanj pri različnih aktivnostih ter dogodkih pridobila veliko dobrih nasvetov in znanj ter še vedno uživa v skupnih trenutkih z ostalimi članicami.

V prostem času veliko peče ( kruh, pecivo, potice,…), včasih je pa veliko vezla tudi prte. Včasih je v okviru društva sodelovala na stojnicah in pomaga tudi pri ostalih dejavnosti v okviru društva in tudi v svojem domačem kraju.

Letos je z možem praznovala 45 let zakonskega življenja. Zelo sta složna in uslužna drug drugemu, zelo rada imata zemljo in jo zelo spoštujeta, v tem času sta tudi zgradila novo gospodarsko poslopje in stanovanjsko hišo.

Največ v celem življenju pa ji pomenijo vnuki in sicer jih razveseljuje kar 4 (3 vnuki + 1vnukinja ). Zelo je skrbna do njih in jim izpolni vsako željo, če je le možno.

  • SDC16664.JPG
    SDC16664.JPG
  • foto: Barbara Remec.jpg
    foto: Barbara Remec.jpg